Zemunci, bilo da su stariji ili mlađi, uglavom su vezani za Dunav. Pod tim mislim da su govorili kako je šetati kejom, bilo da smo sami, sa porodicom, društvom ili partnerom, nezamenljivi predeo gde ćemo se inspirisati, odmoriti dušu, zabaviti se, a čak i fizički aktivirati.

 

Na listi kao vodeća mesta su i Gradski park, Gardoš kula, Masarikov trg i ostali. Najinteresantnije kod ovih mesta jeste da su ona dostupna svima. Svakoj generaciji, dobi, statusu i grupi. Ovaj podatak je oslikao Zemunce kao veoma društvene ljude, otvorene i iskrene. Oni su mi jednstavno odgovorili na par pitanja u vezi sa svojim gradom i iskreno govorili o dobrim i lošim stranama Zemuna.

  • Uroš, 21 godina, student

Osnovnu i srednju školu završio sam u Zemunu. Mislim da je Gardoš kula vrlo impresivan kulturni spomenik i često pomislim na njega kada bih isticao Zemun. Volim kej i parkove kod svoje stare škole, ali kako bismo došli do najboljih mesta treba ipak malo više istražiti. U tom slučaju, ja biram jedan vidikovac blizu Nikolajevske crkve, divan pogled na reku i prirodu oko nas.

  • Tamara, 26 godina, ekološki inženjer

Zemun je praktičan, a pritom nije mali. Mislim da je to sjajna stvar koja krasi ovu opštinu. Takođe podeljen je na stari i novi grad. Predstavlja divan spoj različite kulture. U Zemunu imate sve i ni malo nije čudno što se mnogi šale dok ga nazivaju gradom. Glavna ulica je sama po sebi posebna. Zamislite tako neku ulicu u kojoj imate sve što vam je potrebno, gde ne morate ići na druge krajve grada kako biste obavili nešto. A posebno je to što se nalazi između Gradskog parka i trga/keja.

  • Dušan 28 godina, direktor

Ima četiri godine kako živim u Zemunu. Priroda posla je takva da sam konstantno u pokretu, ali trudim se da se što više krećem u krugu Dunavskog keja. Veoma cenim svoje vreme i trudim se da poslu dam koliko je potrebno, a da ni u kom slučaju ne zanemarim sebe ili porodicu. Kej je idealno mesto sa sjajnim restoranima. Imam par omiljenih koji su savršeni za porodične i/ili poslovne ručkove. Mada, to nije jedini razlog boravka na keju. Trudim se da fizički ostanem u formi i baš zbog nas koji treniramo pored reke voleo bih da ima više konkretnih mesta za rekreaciju.

  • Marija 70 godina/Stevan 72 godine, penzioneri

Kej. Mi volimo da se šetamo, naravno penzioneri smo i živimo mirno, ali kej je mesto gde uvek napravimo jedan krug. Preko leta posetimo neki splav, dok smo zimi aktivni sa unucima, a od skoro i praunucima.  

 

Sećam se kada je kupalište Lido bilo jedno od najboljih mesta gde smo se isključivo mi Zemunci okupljali i najdivnije je što smo se svi na neki način znali i lepo zabavljali, kaže Marija.

 

Poslednjih godina, sve do danas Lido je pao u zaborav, smeće se skuplja na tim mestima sa kojih mnogi gaje uspomene. Svest o čistoći okoline je u minusu kod naših građana i to nas rastužuje. Ceo život smo u Zemunu i sve uspomene su vezane za naš grad.

  • Miroslav 51 godina, komercijalista

Zemun je najbolji. To je ono što će vam reći pravi Zemunci. Samo što se iza toga krije dugačka životna priča. Baš zato je nekima Zemun sasvim običan, ali pravim Zemuncima je on nešto posebno. Mi imamo osećaj kao da se svi poznajemo. Ta srodnost kod nas je karakteristična stvar.

 

Naravno, popiti piće na Gardošu ili keju npr. u Veneciji, za mene je, kao i moje društvo, postala tradicija. Mnoge uspomene su vezane baš za ta mesta, kao i druga. Nažalost neka ne postoje više, a druga su se preuredila (hotel Jugoslavija). Zemun je mirno mesto. Baš kontra od onih legendi što kruže, a označili su Zemun kao i njegove stanovnike kao grad i ljude „sa druge strane zakona”. U tome i leži problem danas jer pojedini mladi imaju pogrešne idole, kao i pogrešno usmerene ciljeve. Kod nas nema gužve ni jurnjave. Možda smo svi mi po prirodi takvi, ali mirnoća kojom odiše Zemun je neprocenjiva.

  • Milica, 21 godina, student

Trudim se da ispunim svoj dan maksimalno. Pored studija i posla kao primarnih stvari, volim da izlazim i posetim mnoga mesta. Naravno, izdvojiću omiljena (Strada, Status i Supermarket) ali svaki put otkrivam nova i vrlo interesantna. Neizostavni deo Zemuna jeste dunavski kej, koji svaki Zemunac dobro zna i oseća ga svojim na svoj način. Čudno je to, ali Zemun doživljavam kao veoma živ grad koji živi na miran način  kroz smeh govori Milica.

  • Andrej, 23 godine, student

Ne živim u Zemunu, ali oduvek smo bili bliski  šali se Andrej i nastavlja da govori. Pohađao sam Zemunsku gimnaziju. Još kao učenik te škole upoznavao sam kvalitete Zemuna, kulturne baštine, kao i samu školu koja je veoma interesantna građevina sa velikim istorijskim značajem. Zemunski Gradski park je nama učenicima bio svakodnevnica. Omiljene klupe, posebna mesta, mnoge uspomene. Nismo samo mi kada smo bežali sa nastave baš odlazili na kej, nego su i profesori pravili pauze upravo tamo, i onda smo bivali uhvaćeni. Srećom, nikada nam to nisu zamerali jer smo činili to iz vrlo sličnih razloga. Posle završetka srednje škole ostao sam veran Zemunu. Obilasci starogradskih kafanica duž Sinđelićeve ulice su ostali kao nezaboravan provod još iz srednjoškolskih dana. Takođe, sa svojim rukometnim klubom treniram u  sportskom centru Pinki. I opet, nikako da pobegnem iz Zemuna. Pitam se, želim li uopšte?!

 

Nikola Olić

 

 

Autor teksta

 

Autor teksta

 

Foto: Nikola Olić

Foto: Nikola Olić