Foto: Wikimedia Commons/dejandanailov

 

Na mestu gde se Dubrovačka spaja sa Glavnom ulicom u Zemunu, nalazi se kuća sa sunčanim satom. Građevina potiče iz prve polovine 19. veka. Predstavlja nepokretno kulturno dobro, ali nije poznato ko je bio arhitekta. Specifično delo nekadašnje arhitekture u svom obliku i dalje odoleva vremenu. Prostorije ovog zdanja danas se koriste za stanovanje i lokale.

 

Kuća je građena opekom, u duhu ampira. Stil gradnje odiše skladom i jednostavnošću, što je bilo karakteristično za vreme njenog nastanka. Ornamentika je posebno izražena, ali ne prenaglašena. Deo fasade koji se može videti pogledom iz Glavne ulice karakteriše elegancija i simetričnost.

 

Foto: Wikimedia Commons/Nicolo

 

Na fasadi krila kuće u Dubrovačkoj ulici nalazi se sunčani sat. On pokazuje tačno vreme u danima kada je sunčeva svetlost izražena, a kazaljke mogu formirati senku.

 

Foto: Wikimedia Commons/Nicolo

 

 Posebnu lepotu građevina duguje i erkeru, izbočenom balkonu sa prozorima na samom uglu kuće.

 

Foto: Wikimedia Commons/Nicolo

 

Kuća se nalazi u Glavnoj 23. Za više informacija posetite sajt Beogradsko kulturno nasleđe. Ako ste zainteresovani za stil gradnje ili želite da vidite kako funkcioniše sunčani sat, uputite se na adresu kuće.

 

Sanja Savić