Foto: hollybitchchat

Gardoš kao lesni breg ili uzvišenje koje se nalazi u istoimenom Zemuskom naselju, ima veliki istorijski značaj. Zbog svoje geografske pozicije, kroz istoriju je bio interesantan svim vojskama koje su boravile na ovom prostoru. Zato su se mnoge vojskovođe odlučile da baš na ovom brdu, grade svoja utvrđenja i kule.

 

Ostaci stare tvrđave Taurunum, na Gardošu u čijem središtu je izgrađena Milenijumska Kula

Ostaci stare tvrđave Taurunum, na Gardošu u čijem središtu je izgrađena Milenijumska Kula

Foto: arpad lapok

 

Jedna od najstarijih je Taurunum kula koja datira još iz 9. veka. Od nje danas mozemo videti samo ugaone kule i odbrambeni zid. Na ruševinama ove kule Mađarske vlasti su podigle Milenijumsku kulu, kao simbol hiljadugodišnjice doseljavanja Mađara u Panoniju. Ova kula je samo jedna od četiri Milenijumske kule koje su izgrađenje na sve četri strane sveta, u najudaljenijim gradovima carstva. Kula je završena u leto 1896. godine, kada je svečano i otvorena.

 

Milenijumska kula snimljena na dan otvaranja 1896.

Milenijumska kula snimljena na dan otvaranja 1896.

Foto: dnevno

 

Za kulu na Gardošu vezuju se mnoge legende, jedna od njih je vezana i za Janoša Hunjadija, u narodu poznatiji kao Sibinjanin Janko. Hunjadi je bio mađarski vojnik i veliki borac protiv Turaka, koji je preminuo od kuge u srednjovekovnoj kuli (Taurunum kula), nakon čuvene bitke za Beograd 1456. godine. Iako je Janoš Hunjadi preminuo 440 godina pre zidanja Milenijumske kule, u narodu je ona dobila ime Kula Sibinjanin Janka.

 

Milenijumska kula na Gradošu danas predstavlja spomenik kulture koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

 

autor: Dragana Jevtović