Foto: Wikimedia/PedjaNbg

 

Kej oslobođenja, poznatiji kao Zemunski kej, glavno je šetalište za sve stanovnike i posetioce Zemuna. Dugačka staza proteže se od Gardoša do Novog Beograda, prateći tok Dunava. Uz obalu su načičkani restorani sa ribljim specijalitetima, brodići i čamci koji se njišu u ritmu vetra.

 

 

Zemunski kej novi deo

Foto: Wikimedia/Nicolo
Posebno je lepa slika jeseni na zemunskom šetalištu. Dok sedite na klupi zagledani u Dunav, okruženi paletom boja opalog lišća, oslušnite priče koje pripoveda vetar sa reke. Kad budete koračali stazom uz restorane pod nozdrve će vam se uvući miris ribe. Gostoljubivi domaćini pozvaće vas da se pridružite degustiranju specijaliteta i vina. Ako se umorite od ljudskog žamora, muzičari sa tamburicama će upotpuniti utisak opuštene atmosfere.

 

Na samom početku Zemunskog keja skupljaju se labudovi. Spremni su da se približe obali čim priđe neko ko će ih počastiti mrvicama hrane. Po vodi plutaju čamčići, zarđali i ostareli, odolevaju vremenu koje teče.

 

Lido

 

Leti se preko reke može preći pontonskim mostom do plaže Lido. Kupalište se nalazi na Velikom ratnom ostrvu. Ovo izolovano parče prirode zaštićeno je kao rezervat zbog različitih vrsta ptica koje na njemu borave. Dok pod krošnjama drveća sluša cvrkut ptica, svako će makar na momenat zaboraviti gradsku buku udaljenu svega nekoliko kilometara.

 

 

Lido

Foto: Wikimedia/Gmihail
Jedan deo Zemunskog keja neodoljiv je za decu jer se na tom mestu nalazi zabavni park. Najezda boja dopire sa ringišpila, vozića, zamka i ostalih pokretnih animacija. Čarolija veselog zvuka, nasmejanih dečjih lica i šarenih vrteški lako namami i starije na zabavu.

 

Hotel Jugoslavija

 

Nedaleko od dečje oaze nalazi se hotel Jugoslavija, najveći i najmoderniji hotel nekadašnje SFRJ. Danas je on zdanje koje sa jedne strane nudi hotelski smeštaj, restorane, sale i poslovni prostor. Na drugoj strani, naspram reke, nalazi se Grand Casino. Luksuzna svetla ovog kazina najavljuju zanimaciju za odrasle, mesto gde se oprobava u igrama na sreću. Unutra se nalaze restorani, kao i barovi.

 

 

Hotel Jugoslavija

Foto: Flickr/Edgar Wonk
Nakon šarenih svetala kazina, sledi zeleni deo Zemunskog keja. On je pogodan za šetnju, trčanje, ali i za jednostavno opuštanje pogleda. Noću se otvaraju vrata splavova gde se može čuti živa svirka. Staza dalje vodi do Novog Beograda i Brankovog mosta.

 

Onaj ko svrati u Beograd, a posebno u Zemun, ne sme izostaviti posetu Zemunskom keju. U suprotnom, ostaće uskraćen za divni spoj prirode i različitih atrakcija na obali reke.

 

Sanja Savić