Ušće Save u Dunav  je prelepi vodeni  pejzaž prirode. U prostoru ušća koji ograničavaju  Beograd i Zemun, kao i ostaci Dunavskih  močvara i ritova, smeštene su dunavske ade — Veliko i Malo ratno ostrvo. To su dve  prirodne dunavske lepotice, odvojene od urbanog jezgra Beograda.

 

Sa ostrva, pruža se pogled na Beogradsku tvrđavu. Vidi se stari Beograd sa velelepnim  zvonikom Saborne crkve. Ka severozapadu,  pored reke je uređeni kej sa starim centrom Zemuna, omiljeno šetalište mladih Zemunaca.

 

Dominira kula na Gardošu ili Milenijumska kula koja  podseća na davna vremena i istoriju Ugarskog kraljevstva na našem tlu.

 

Fotografija: Transferred from sr.wikipedia to Commons. Author The original uploader was Gmihail at Serbian Wikipedia Lido veliko ratno ostrvo

Fotografija: Transferred from sr.wikipedia to Commons.
Author The original uploader was Gmihail at Serbian Wikipedia Lido veliko ratno ostrvo

 

Zbog velikog broja različitih ptičijih vrsta Veliko ratno ostrvo je zaštićeno kao prirodni rezervat.

 

Na severu ostrva se nalazi plaža Lido, koja poreklo svog imena nosi iz Venecije i plaža koja je posle Ade Ciganlije najpoznatija.

 

Fotografija: Zloca1 Zoran Lovrenčić/ Wikimedia Commons Veliko ratno ostrvo (Great war island) in the Danube river with Lido beach to the far right (north).

Fotografija: Zloca1 Zoran Lovrenčić/ Wikimedia Commons Veliko ratno ostrvo (Great war island) in the Danube river with Lido beach to the far right (north).

 

Na ostrvo se može stići samo vodenim putem, dok se u toku kupališne sezone prelaz obezbeđuje i pontonskim mostom sa zemunskog keja.

 

„Beogradska oaza“, ekološko-dokumentarni film režisera Petra Lalovića se bavi prirodnim bogatstvima Velikog ratnog ostrva. Pogledajte film, ako vas zanima da saznate i vidite sve lepote ovog predela.

 

Autorka: Suzana Marjanović