Svako traži svoje mesto pod suncem ili način da preživi. U vremenu ekonomske krize, lošeg životnog standarda, malih mesečnih primanja, naišla sam na primer starice koja pokušava da preživi današnjicu u Srbiji.

 

Vraćajući se sa pijace, jedne subote, u ranim jutarnjim časovima, prolazeći kroz usku ulicu koja vodi ka Gardoš kuli, gledajući raspored kućica, očigledno sagrađenih bez plana arhitekata, sve to me podsetilo na duh Zemuna iz nekih prošlih vremena, u doba austrougarske vlasti.

 

Fotografija: Izvor/ http://natynatt.canalblog.com/, Autor: Raphaëlle MARTIN Uploader: Original uploader was fr:Utilisateur:Aristote2 at fr.wikipedia Panoramic vew of Zemun, Belgrade, Serbia

Fotografija: Izvor/ http://natynatt.canalblog.com/,
Autor: Raphaëlle MARTIN
Uploader: Original uploader was fr:Utilisateur:Aristote2 at fr.wikipedia Panoramic vew of Zemun, Belgrade, Serbia

 

U šetnji za oko mi je zapala jednospratna kuća, boje kajsije, oronulog crepa, iskrzane fasade. Pored belog, dvokrilnog prozora zapazila sam stari karton na kojem je bilo nešto napisano flomasterom. Isprva, nisam najbolje videla šta piše na kartonu, pa sam odlučila da zastanem i približim se. Na kartonu je pisalo „SUNCOKRET”, a ispod toga cene:

 

1. „mala kesa – 30 dinara”
2. „srednja kesa – 50 dinara”
3. „velika kesa – 80 dinara”

 

Pored tog kartona stajalo je zvono kojim bi kupac obaveštavao prodavca o svom dolasku.

 

Sa znatiželjom sam se odlučila da pozvonim i vidim ko će se odazvati. Već posle prvog zvona primetila sam kako se neko približava prozoru.

 

Gospođa, čije mi ime nije ostalo u sećanju, otvorila je prozor. Prva što sam uočila je to da je žena bila u poznim godinama. Veoma ljubazno mi je poželela dobro jutro i upitala šta zelim od onoga što je ponuđeno. Iskreno, ja čak i ne volim suncokret, ali tada sam uzela najveću kesu suncokreta, jer me sama pojava starice fascinirala i duboko dirnula.

 

Drhtavim rukama, ali vedrog duha pružila mi je kesu suncokreta. Zahvalila sam se starici i polako krenula put kuće. Na putu do kuće sam pogrickala suncokret, koji inače nikada ne bih jela. Sve vreme sam razmišljala o starici.

 

Kroz glavu su mi prolazili različiti razlozi, šta je to primoralo staricu da sa prozora prodaje suncokret i semenke.

 

Došla sam do zaključka da ona to radi zbog niskih mesečnih prihoda. Domišljatost starice i njena volja za svakodnevnom borbom  dala mi je podstrek da ovu priču podelim sa čitaocima kao jednu sliku Zemuna.

  

Autor: Tamara Petrović